Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni ebben a szöveges feladatban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
314
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Itt a hasonlóság arányát kell vizsgálni, mivel a két hatszögletű tányér hasonló egymáshoz. Legyen a kisebbik tányér oldala "a". Mivel a két oldal aránya a 1,2, azaz a nagyobbik hatszög oldala a' = 1,2 * a.
Legyen a kisebbik hatszög területe T a nagyobbiké T'. Ekkor, mivel a területek aránya a hasonlóság arányának négyzetével lesz egyenlő, T' = 1,22 * T = 1,44 * T, azaz a két tányér aránya 1,44.

Tehát ha a kisebb tányér árát beszorozzuk 1,44-el, akkor ha többet kapunk mint a nagy tányér ára, meg éri a nagyobb adagot rendelni, ha pedig kevesebbet, akkor nem éri meg.

950 * 1,44 = 1368,- Ft, azaz mivel a nagy tányér ára ennél több (1400), arányosan nem éri meg a nagyobb adagot rendelni, mert fajlagosan a kisebb adag olcsóbb.
1