Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Területes feladatban szeretnék segítséget kérni: 3.

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
Kitettem még egy pár feladatot, amikben elkellene a segítség
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos 7 szög felbontható 7 db egybevágó egyenlő szárú háromszögre, melynek a szárai éppen a köré írható kör sugara, míg az alapjához (ami a hétszög oldala amúgy) tartozó magassága a szabályos hétszög beírható körének sugara.
Egy ilyen szög szárszöge, amely a köré és a beírható körének középpontjánál van:
360o / 7 = 51,42857o

a) a beírt kör ismeretében (r = 3 cm) a háromszöget ez a sugár két egybevágó háromszögre bontja. Ez a sugár felezi a szárszöget és a szabályos hétszög oldalát az egyenlő szárú háromszögben, melyet jelöljünk "a"-val. Tehát e háromszög alapjának fele kiszámítható a középponti szög felének tangenséből:
tg 25,71426o = (a/2) : r, azaz a = 2r * tg 25,71426o
T = 7 * (a*r) / 2 = 7 * r2 * tg 25,71426o = 30,34 cm2

b) a köré írt körének ismeretében (R=3 cm) a háromszög szinuszos képletét használva 7 db egyenlőszárú háromszög területét véve úgy, hogy a két szár 3-3 cm, és a közbezárt szögük pedig 51,42857o:
T = 7 * (R2 * sin 51,42857o) : 2= 24,63 cm2

Megjegyzés: a függvénytáblában is megtalálhatóak a szabályos sokszög területének képletei.
1