Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
401
Ebben a feladatban szeretnék segítséget kérni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1c)
a) esetben: A hosszabbik befogó felezőpontjára tükrözve paralelogrammát kapunk.
b) esetben: Az átfogó egyenesére tükrözve egy deltoidot kapunk.

Ha esetleg a két tükörképet együtt kellene nézni, hogy az milyen síkidom, nos az egy derékszögű trapéz lenne abban az esetben ha az átfogó felezőpontjára lenne a második tükrözés.
Minek voltak megadva az adatok azt nem tudom, hacsak azért nem, hogy el lehessen dönteni, melyik a hosszabbik befogó. Megjegyzem mindegy, hogy melyik befogó felezőpontjára tükrözzük a háromszöget, mert akkor is egy paralelogrammát kapunk.

2. Az elforgatással egy rombuszt kapunk, ahol is a rombusz egyik szöge, amely a forgatás középpontjában van 120o, míg a másik szöge 60o lesz.
A rövidebbik átlója 3,5 cm, a hosszabbik pedig a 3,5 cm oldalú szabályos háromszög magasságának kétszerese lesz.
A szabályos háromszög magassága az oldallal kifejezve:  3 /2 * 3,5.
Ennek a kétszerese: 3,5 *  3  = 6,1 cm lesz a hosszabbik átló hossza.

Megjegyzés: területképlettel is ki lehetett volna számolni, mert a rombusz területe felhasználva, hogy "a" az oldala és a rövidebbik átlója, és "e" a hosszabbik átlója:
T = a2 * sin 60o = (a * e) / 2 (kétféleképpen írtuk fel a területet)
e = 2 * a * sin 60o = 2 * 3,5 * sin 60o =6,1 cm.
Módosítva: 3 éve
0