Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldhatóság feladatban kérek segítséget.

Főoldal » Középiskola » Kémia
859
Mennyi annak a sónak az oldhatósága 20,0 °C hőmérsékleten, amelyiknek 100 g tömegű
60,0 °C-on telített oldatát 20,0 °C-ra hűtve az oldatból 25,0 g só válik ki?
Az oldhatóság: 60,0 °C-on: 70,0 g só/100 g víz.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

60 fokon van 170 gramm telített oldatunk, amelyben 70 gramm só van feloldva.
100 gramm oldatra számolván: (100/170)·70= 41,18 gramm só oldható fel maximum, ennyi lehet benne.

20 fokra hűtve az oldat tömege és a só tömege is lecsökken a kiválás miatt 25 grammal és a következő egyenlet írható föl:
(100-25)/100=(41,18-25)/x ,vagyis 75/100=16,18/x, tehát 0,75·x=16,18, ebből kifejezve "x"-et: x=21,573 gramm.
Vagyis 20 fokon 100 gramm telített oldatban maximum 21,573 g só lehet oldott állapotban!
Így az oldhatósága ezen a hőfokon: 78,427 g vízben van oldva 21,573 g só, akkor 100 g vízre: (100/78,427)×21,573= 27,51 g só lehet maximum oldva. Azaz 100 g víz 20 fokon 27,51 g sóval tart egyensúlyt (telített az oldat)! :)

Remélem tudtam ezzel a levezetéssel Neked segíteni!
Üdv.: Ármós Csaba Db.-ből (47 éves, matek-kémia korrepetáló)
0