Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika!!

Főoldal » Középiskola » Fizika
1884
1. Álló helyzetből induló jármű 20 másodpercen keresztül egyenletesen gyorsít, gyorsulása 1 m/s'2 . Majd a megszerezett sebességgel egyenletesen mozog tovább.
a, Mekkora utat tesz meg a jármű az indulástól számított 60s alatt?
b, Mennyi idő alatt tesz meg 300m utat?
2. Egyenletesen gyorsuló gépkocsi sebessége 12s alatt a kezdeti érték háromszorosára nőtt, miközben a jármű 240m utat tett meg.
Mekkora volt a gépkocsi kezdeti sebessége és a gyorsulása?
3. Az Anna-Kolibrik testhossza csupán 10 cm, üzemanyaguk teljesen hétköznapi nektár, mégis ők tartják a zuhanórepülés világrekordját.
A kolibri minden más gerinces állat repülési rekordját megdöntötte ugyanis testhosszának 385-szörösét teszi meg másodpercenként.
Az Anna-kolibri közel függőleges irányú zuhanásban 27,3 m/s sebességre gyorsul fel, 4,2 m-es úton.
A zuhanás végén hirtelen széttárja szárnyait, és felröppen.
Mekkora gyorsulással zuhan a kolibri?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Egyenletes (vagyis állandó sebességű) mozgásnál a megtett út képlete:
(1) `s = v·t`
Egyenletesen gyorsuló mozgásnál a megtett út képlete:
(2) `s=1/2·a·t^2`
A sebesség `t` idő után:
(3) `v = a·t`

1.
Most `a=1 m/s^2`

a)
20 másodpercig gyorsul, addig ugye a (2) képlet kell. Utána a sebessége (3)-mal számítható, és az marad további 40 másodpercig, addig az (1) képlet adja az utat.

b)
Ha kiszámoltad a gyorsuló mozgás végén a megtett utat (`s_1`), látod, hogy még nem ért el 300 méterre. Vagyis kell még `s=300-s_1` méter az egyenletes útból is. Ahhoz az idő megint (1)-gyel számolható, próbáld meg.

2.
Ha van `v_0` kezdősebesség is, akkor a (2) és (3) képlet helyett ezek kellenek:
A megtett út képlete:
(4) `s=v_0·t + 1/2·a·t^2`
A sebesség `t` idő után:
(5) `v = v_0 + a·t`

12 s alatt a háromszorosa lesz:
Az (5) képlet kell, hisz sebesség-változásról van szó:
`v_0` volt, a háromszorosa, vagyis `v=3·v_0` lett:
`t=12`
`3·v_0 = v_0+a·t`

Eközben 240 métert haladt: megtett útról van szó, a (4) képlet kell:
`240 = v_0·t + 1/2·a·t^2`

Ezek az egyenletek vannak, és `v_0` valamint `a` az ismeretlenek.
Oldd meg az egyenletrendszert.

3.
1 másodperc alatt testhosszának 385-szöröse: 3850 cm
Ebből kijön a 'normál' sebessége: 3,85 `m/s`
De ez most nem kell, mert a folytatás zuhanórepülésről szól.

Vagyis 0-ról felgyorsul 27,3 `m/s` sebességre. A (3) képlet kell:
`"27,3" = a·t`
Eközben megtesz 4,2 métert. Ez pedig a (2) képlet:
`"4,2" = 1/2·a·t^2`

Oldd meg az egyenletrendszert.
0