Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtes egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
347
Sziasztok!
Valaki tud segíteni a feladat megoldásában? (Képen csatolom)
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`3-(2x-2)/x-4=1/3`

Felt: `x ne 0`

A feltétel után szorozhatunk x-szel:

`3x-(2x-2)-4x=1/3*x` (zárójelbontás)

`3x-2x+2-4x=1/3*x` (összevonás)

`-3x+2=1/3*x` (+3x)

`2=10/3*x` (`:10/3`)

`x=3/5`

Ellenőrzés:

`3-(2*3/5-2)/(3/5)-4=1/3`

`3-(-4/5)/(3/5)-4=1/3`

`3+4/3-4=1/3`

`(9+4-12)/3=1/3`

`1/3=1/3`

Megoldás: `x=3/5`
0