Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Ezeket kaptam rövid határidővel.. Légyszi segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Matematika
432
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2.
B : P = 12 : 15 = 4 : 5, azaz a a pénzük legyen B = 4x, P = 5x.
Béla költése: 2x, azaz Béla megmaradt pénze: 4x - 2x = 2x
Pista költése 1800 Ft, azaz Pista megmaradt pénze: 5x - 1800
Ezek egyenlőek, azaz
2x = 5x - 1800, melyből 3x = 1800, azaz x = 600, így Béla pénze 2400, Pista pénze 3000 Ft volt.
Ellenőrzés:
B : P = 2400 : 3000 = 200 * 12 : 200 * 15 = 12 : 15, ami jó
Béla költése után megmaradt 2400 - 2400/2 = 1200
Pista költése után megmaradt: 3000 - 1800 = 1200
Valóban egyenlő lett, azaz a megoldás helyes.

4.
Kör alakú asztal ára legyen K
Négyzet alakú asztal ára legyen N

Összefüggések:
I. K = N +4000, azaz K - N = 4000
II. 0,7 * K = 0,84 * N, ebből 0,7-el leosztva K = 1,2 * N. Ezt visszahelyettesítve az első egyenletbe adódik a megoldás:
K - N = 4000
1,2 * N - N = 4000
0,2 * N = 4000, azaz ha az asztal 20 %-a 4000, akkor a négyzet alakú asztal ára ennek ötszöröse, azaz 20.000 Ft, a kör alakúé pedig 24.000 Ft volt.
Ellenőrzés a második összefüggés alapján:
Kör alakú asztal ára 30%-os árengedmény után: 0,7 * 24.000 = 16.800 Ft,
Négyzet alakú asztal ára 16%-os árengedmény után: 0,84 * 20.000 = 16.800 Ft.
Mivel valóban megegyeznek az árak az árcsökkentés után, a megoldás jó.

6.
MAG : MÁS = 2 : 3, azaz
legyen a magánhangzók száma: MAG = 2x és legyen a mássalhangzók száma: MÁS = 3x
A betűket hozzáadva és az új arányt felírva adódik:
(2x + 3) : (3x+6) = 3 : 5, amely tulajdonképpen egy tört, így keresztbe szorozva (3x+6)-tal és 5-tel:
5 * (2x + 3) = 3 * (3x+6) - zárójelfelbontás:
10x + 15 = 9x +18
x = 3, azaz a magánhangzók száma: 6 és a mássalhangzók száma: 9.
Ellenőrzés:
(6 + 3) : (9 + 6) = 9 : 15 = 3 * 3 : 3 * 5 = 3 : 5, tehát a megoldásunk helyes.

8.
Legyen a gimnazisták száma: "x". Ekkor az általános iskolások száma "x + 120".Az általános és gimnaziumi tanulók száma 850, azaz:
x + (x + 120) = 850
2x = 730
x = 365, azaz a gimnazisták száma: 365 és az általános iskolások száma 120-al több, azaz 485.
Ellenőrzés az összes tanuló száma:
365 + 485 = 850, tehát a megoldásunk valóban helyes.

9.
Termék........................................Régi ár............................Csökkenés...........új ár
Tűzhely:....................................................................................5%........................eredeti ár 95%-a: 19999, régi ár: 19.999 : 0,95 = 21.052 Ft
Mosópor:...................................3.499 Ft............................................................2.694, csökkenés mértéke: (1 - 2.694 / 3499) * 100 = 23%
Bébi garnitúra:....................................................................40%.......................eredeti ár 60%-a 1.490, régi ár: 1.490 : 0,6 = 2.483 Ft
Gyermek étkészlet:..................599 Ft............................................................497, csökkenés mértéke: (1 - 497 / 599) * 100 = 17%

Ha a többi is kellene jelezd... :)




0