Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Végezd el az alábbi műveleteket:

Főoldal » Középiskola » Matematika
354
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

a,

`(3x)/(x+5)+(3x)/(x-5)` = `3x*(1/(x+5)+1/(x-5))` = `3x*(x-5+x+5)/(x^2-25)` = `(6x^2)/(x^2-25)`

b,

`(2c^2+2cx)/(x^3+c^3)-(c-x)/(x^2-xc+c^2)` = `(2c*cancel((c+x)))/(cancel((x+c))(x^2-xc+c^2))-(c-x)/(x^2-xc+c^2)` =

= `(2c)/(x^2-xc+c^2)-(c-x)/(x^2-xc+c^2)` = `(2c-(c-x))/(x^2-xc+c^2)` = `(c+x)/(x^2-xc+c^2)`

c, Itt a két tört közötti műveletet csak tippelni tudom, ha a négy feladat a négy alapművelet, akkor szorzás van.

`(12xy^4)/(5a^4b)*(5a^3b)/(4xy^4)` = `(12x*y^4*5a^3b)/(5a^4b*4xy^4)` = `60/(20a)` = `3/a`

d,

`(x^2+4x+4)/(x-3) : (x+2)/(x^2-9)` = `(x+2)^(cancel(2))/cancel((x-3)) : cancel((x+2))/((x+3)*cancel((x-3)))` = `(x+2):1/(x+3)` = `(x+2)(x+3)` = `x^2+5x+6`
0