Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tudna valaki segíteni matekba, csak a számolás menete kellene az eredmény meg van

Főoldal » Középiskola » Matematika
384
A logaritmus feladat. Az eredmény meg van de nem tudom a képletet, ebben kérném a segítségét.
16 * log_4(5) =X X=25
3 ^ 2 * log_3(4) =Z Z=16

Hogyan számoltuk ki az X-et és hogyan a Z-t?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`16^(log_4 5) = x`

Alkalmazzuk a `a^(log_a b)=b` azonosságot. (és a hatvány hatványa a kitevők szorzata lesz, ahol a szorzat tényezői felcserélhetők).

`(4^2)^(log_4 5)` = `[4^(log_4 5)]^2` = `5^2` = 25

`3^(2*log_3 4)` = `[3^(log_3 4)]^2` = `4^2` = 16
1