Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Kémia
410
Sziasztok!Tudnátok segíteni mind a 3-om feladat megoldásában!Gyerekeimnek kellene holnapra!Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Szia! A feladatok megoldhatóak három képlet segítségével, amiket aztán csak rendezni kell.
(1) (Oldott anyag tömege/Oldat tömege) * 100 = tömegszázalék [továbbiakban (m/M)*100 = m/m%]
(2) Oldat tömege - Oldott anyag tömege = Oldószer tömege [továbbiakban M-m=x]
(3) [(Oldott anyag tömege/(Oldószer tömege +Oldott anyag tömege)]*100=tömegszázalék [továbbiakban [m/(m+x)]*100=m/m%]
a (3)as összefüggés levezethető az (1)es és (2)es összefüggésből, mert M=x+m behelyettesíthető az (1)be, így kapva a (3)ast

(Mostmár csak az a feladat, hogy a képletekbe behelyettesítsünk és megoldjuk azokat. Mikor hol melyik képletet használom az első bekezdésben használt számokat fogom használni)
Első feladat:
a, M=200g m=20g --> (2) 200-20=x ; x=180 (1) 20*100/200=m/m% ; m/m%=10%
b, x=75g m=25g --> (2) M-25=75 / +25 ---> M=100g (1) 25*100/100=m/m% ; m/m%=25%
c, m/m%=20% M=70g --> (1) m*100/70=20 /: (100/70) --> m= 20*70/100 m = 14g (2) 70-14 = x ; x=56g
(első eset ahol egyenletet "bonyolultabban kellett rendezni)
d, M= 450g x=315g --> (2) 450-m=315 /+m-315 --> m = 135g (1) 315*100/450=m/m% m/m%=70%
e, m= 50 g m/m%= 40 % --> (1) 50*100/M=40 / :40 ; *M --> M= 125g (2) 125-50=x ; x= 75g
f, x= 120g m/m%= 20 % --> (3) m*100/(m+120)=20 /*(m+120) --> m*100=m*20+2400 /-20m ; :80 --->m= 30g
(2) M-30=120 --> M= 150g
g, hasonlóan, mint a b,-t m= 8g x=72g M=80g m/m%=10%
z, hasonlóan, mint az f,-et x=176g m/m%=12% m=24g M=200g

Második feladat:
kombinálva az (1), (2), (3) összefüggéseket kell kitalálni melyik nagyobb
=
=
>
>

Harmadik feladat
(1) összefüggés alapján 120*100/500=24
0

Nagyon szépen köszönöm a válaszod!
1