Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell kiszámítani? Köszönöm a segítséget.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
429
A számtani sorozat olyan számsorozat, amelyben az egymást követő számok különbsége – differenciája – ál‑
landó. Például a (2, 8, 14, 20, 26, 32) számtani sorozat differenciája 6.
Boleknek és Loleknek is volt saját számtani sorozata. Mindkettőjük sorozata 2023‑mal kezdődött és 3023‑mal
végződött. Ebben a két sorozatban 26 közös szám volt. Bolek és Lolek differenciájának aránya 5 ∶ 2 volt. Határoz‑
zátok meg Bolek és Lolek differenciájának különbségét .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia, megtaláltam a megoldást egypár próbálgatás után.
Feladat megoldása előtti szemrevételek:
-Amikor a sorozatban mondjuk anről an+1re térek, azt én lépésnek fogom hívni.
-Mindakettő sorozat 3023-ig 1000et tesz meg.
-A sorozatban az aránypár miatt a kisebb differenciálú sorozat minden 5. lépése egyenlő lesz a nagyobb, minden 2. lépésével.
Magyarul minden 2. d1re jut 5 d2
-Az a1 tagon kívül 25 ugyanolyan tag van a sorozatban mindkettőnek, amíg meg tesz 1000et.
-A nagyobb differenciállal rendelkezdő sorozat minden második lépése "egyenlő", ezekell elérni 3023-at, ilyenből van 25.
-Ezek alapján, ha 25ször vesszük a d1 kétszeresét akkor ki kell jönnie 1000nek.
Tehát ezek alapján simán felírhatjuk azt, hogy:
2*d1*n=1000 n=25 --> 2*25*d1=1000 ---> d=20
A kettő differenciál aránya alapján
d2/20=2/5 ---> d2=8
Így a kettő differenciál d1=20 d2=8
0