Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell kiszámítani? Köszönöm a segítséget.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
420
Keresd meg a legkisebb pozitív egész számokat, a és b amelyekre érvényes

7a³= 11b⁵
(7 szer a köbön = 11 szer b az ötödiken)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a bal oldal osztható 7-tel, azért a b-nek a 7-es prímtényezőt tartalmaznia kell. Ugyanilyen logikával, mivel a jobb oldal osztható 11-el, az a-nak a 11-es prímtényezőt tartalmaznia kell. azonban mivel hatványozzuk "a"-t és "b"-t is, így a-nak tartalmaznia kell 7-es prímtényezőt is, és ugyan ezen indokkal b-nek pedig 11-es prímtényezőt is.

Legyen
a3 = ((11 * 7)x)3 = (11 * 7)3x = 113x * 73x és
b5 = ((11 * 7)y)5 = (11 * 7)5y = 115y * 75y.
Mivel a két hatvány megegyezik, így beírva "a"-t és "b"-t adódik felhasználva a hatványozás azonosságait:
113x * 73x+1 = 115y+1 * 75y
Ez az egyenlet akkor és csak akkor áll fenn, ha az egyes prímtényezők hatványkitevői megegyeznek, azaz:
I. 3x = 5y + 1
II. 3x + 1 = 5y

Az egyenletrendszer megoldása adódik, ha az első egyenletből kifejezett 3x-et beírjuk a másodikba:
5y + 1 + 1 = 5y, melyből nem kapunk megoldást, hiszen 2 = 0 lenne, ami nem igaz. Tehát nem létezik olyan "a" és "b" pozitív egész, melyre az egyenlet teljesülne. (Megjegyzés, ha a = b = 0 lenne, akkor az egyenlet teljesülne, de semmilyen más esetben nem.)
0