Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
572
Határozzuk meg egy emelődaru kötelében fellépő Fk tartóerő értékét egy 250 kg tömegű gépalkatrész emelésekor, illetve süllyesztésekor, ha a gyorsulás nagysága mindkét esetben 1 m/s2. A kötél és a horogszerkezet súlya elhanyagolható. (g=10m/s2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ezzel a képlettel tudod kiszámolni:
Fk = m*g+a*m

Az emeléskor fellépő tartóerő:
Fk = 250 kg * 10 m/s2 + 1 m/s2 * 250 kg = 2500 N
Valasz:2500N

A süllyesztéskor fellépő tartóerő:
Fk = 250 kg * 10 m/s2 - 1 m/s2 * 250 kg = 2500 N - 250 kg * 1 m/s2 = 2250 N
Valasz:2250N
0