Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
370
Egy fiú 12 m-rel a talajszint fölött teniszlabdával a kezében ül egy fán, alatta a földön a kutyája várja, hogy eldobja a labdát. A fiú vízszintesen dobja el a labdát 8,5m/s sebességgel, és a kutya az eldobás után 0,2 másodperccel futásnak ered. Milyen gyorsan fusson a kutya. hogy a földet érése pillanatában elkaphassa a labdát? (g=10 m/s2)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia Újra!
Az előző levezetésemhez hasonló lesz a mostani is.
-Itt a kezdősebesség teljes egészében X komponensű. Y=0m/s a kiindulási helyzetben.
-Tehát mint előzőleg, csak azzal kell bajlódnunk, hogy mikor ér földet a testünk.
-A végén pedig csak a megkapott idővel beszorozzuk az X-t, a kutyasebességét a kapott adattal fogjuk meghatározni.

X=8,5m/s Y=0m/s h=12m
Jól ismerjük az adott képletet a szabadon esésre: a*1/2*t2+Y*t+h
Itt a lefelé esést negatívnak tekintem szintén, emiatt a=-10m/s2 0- lesz az a pont amikor földbe érkezik a test.
-10*1/2*t2+Y*t+h=0
behelyettesítve:
-5t2+0*t+12=0 /a 0*t kiesik ; -12 ; *(-1)
5t2=12 / :5 ; gyököt vonunk
t= 12/5  t=1,55s
Így, a labda 1,55*8,5(X*t) méter múlva ér földet. Ami 13,18 méter.
A kutyának, 13,18 métert kell megtennie 1,55-0,2 másodperc alatt ügye, hogy elérje a labdát a beérkezés pillanatában. Meggondolva azt, hogy később indul.
Dolgozva az egyszerű sebességképlettel: (13,18/1,35)= 9,76 m/s átlagsebességgel kell mennie.
Módosítva: 3 éve
0