Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Etilén és acetilén gázelegy 272 grammja standard körülmények között 245 dm3 térfogatot tölt be

Főoldal » Középiskola » Kémia
476
. Milyen a gázelegy térfogat százalékos összetétele. Hány mol HCl szükséges a gáz elegy telítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
m= 272g V=245 dm3
Ki kell számolnunk, mennyi mol gáz van a térben. Az Avogadro törvény (1) értelmében egy mol gáz 24,5 dm3 térfogatot foglal.
Így tudjuk, hogy 245/24,5=10mol gázunk van a térben.
Tudjuk, hogy a 10 mol gáznak 272gramm a tömege. Az összegképletek amivel dolgozunk Etilén/ C2H4, Acetilén/C2H2.
Így a moltömegük sorban: 28g/mol és 26g/mol.
Egyenlet megoldásra lesz szükség:
Ha van (x) mol tömegű Etilénem, akkor (10-x) Acetilénem lesz.
Ennek függvényében felírhatjuk a kettőnek a tömegét, felhasználva a moláris tömeget: -->
28*x+(10-x)*26=272 ==> megoldva az egyenletet x=6 mol, így az etilén anyagmennyisége: 6 mol, továbbá az Acetilén mennyisége 4 mol.
Ha leírod a reakcióegyenleteket látni lehet, hogy melyik szerves vegyületnek mennyi mol HCl-re van szüksége, hogy az "telítődjön"
C2H2+2HCl -> C2H4Cl2 ; C2H4 + HCl -> C2H5Cl (egy szénnek a vegyértéke 4)
Így 6*1+4*2 = 14 mol HCl-re van szükség. Ami (1) értelmében 14*24,5dm3 térfogatú HCl gáz. Azaz 343 dm3 gázra lesz szükség.
Módosítva: 3 éve
0