Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10 gramm ismeretlen összetételű szénhidrogén elégetésekor 15,5 gramm vízgőz keletkezik

Főoldal » Középiskola » Kémia
422
. Mi a vegyület összegképlete ha nitrogénre vonatkoztatott sűrűsége 2,07
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A vegyület móltömege: M=M(N₂)×2,07= 28×2,07 g/mol= 57,96 g/mol.
12x+y=58 az egyik egyenletünk, a másik pedig:
(12x+y) g szénhidrogén égésével keletkezik (9y) gramm víz, tehát 10/15,5=(12x+y)/(9y) lesz, innen 5,807y=12x+y , azaz 4,807y=12x, s ebből y=(0,40054·x) jön ki!

Visszaírva ezt az első egyenletbe: 12x+0,40054x=57,96-tal, azaz 12,40054x=57,96, amiből x=4,674 jön ki, y=1,872 mellett, hogy egész értékeket kaphassunk,felkerekítünk, így a helyes képlet C5H2 lenne tehát! :)

Viszont ekkor nem jön ki az 58 g/mol moláris tömeg! A butánra viszont kijön ez a moláris tömeg, s ekkor x=4 mellett y=10, azaz az összegképlete: C4H10 volna!

Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (47 éves kémia-matematika korrepetáló)
Módosítva: 3 éve
0