Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

állapítsuk meg annak az ismeretlen szerves vegyületnek a százalékos szén és hidrogéntartalmát

Főoldal » Középiskola » Kémia
459
melynek 0,5 grammját elégetve 0,6875 gramm szén-dioxidot és 0,5625 gramm vizet kapunk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az anyagmennyiségek: n(CO₂)=0,6875/44= 0,015625 mol ; n(H₂O)=0,5625/18= 0,03125 mol, az égés egyenlete pedig
CxHy+ (x+y/4) O₂= x CO₂+ y/2 H₂O, de 2x/y= 0,5-ből y=4x adódik a mólarányokból.
Az alábbi egyenlet is felírható: (18·x/0,5625)×0,5=(16·x) gramm és ez éppen 0,5 gramm, így x=0,03125 mol és y=0,0625 mol jön ki, (CH4)n tapasztalati képletből a legkisebb ilyen szénatomszámú vegyület a CH4, azaz a metán! :)
Ez tartalmaz: (12/16)×100 % = 75 tömeg% szenet és (100-75)=25 tömeg% hidrogént! :)

Remélem tudtam segíteni!
Módosítva: 3 éve
-1