Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitene valaki?Koszonom elore is!

Főoldal » Általános iskola » Fizika
568
Egy 2200kg/m3 sűrűségű betonoszlop méretei
sűrűség=2200kg/m3
hosszusag=3m
szelesseg=50cm
magassag=50cm
Szamitsatok ki a P1=? fuggolegeses P2=lefektetve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A szélességet és magasságot is számold át méterbe először, hogy mindenhol méter legyen.

A nyomás így számolódik:
`p = F/A`
Vagyis a súlyt el kell osztani a felülettel, amin fekszik.

Először a súlyt kell kiszámolni, amihez pedig a tömeg kell.
A sűrűség mértékegységében van a puska: `(kg)/m^3`. Ha ezt megszorozzuk `m^3`-rel, akkor `kg` lesz, ami a tömeg mértékegysége.
Vagyis számold ki, hogy hány m³ a téglatest, aztán szorzod be a sűrűséggel. Az lesz a tömeg `kg`-ban.
A tömeg 10-szerese (9,81-szerese) a súly newtonban.

Megvan a súly, az alaplap felülete kell a nyomáshoz.

Számold ki, hogy ha függőleges, vagyis 'magas', tehát 3 méter a magassága, akkor mekkora a felülete az alapjának? Az tehát 50 cm-szer 50 cm oldalú négyzet. Persze a méterbe átszámolt oldalakkal számold ki a felületet, m² lesz.
A nyomás newton per m², vagyis pascal.

Amikor pedig lapos, akkor 50 centi magas, tehát 3m-szer 50 centi az alapja. Akkor is számold ki a területet m²-ben. azzal oszd a súlyt.
1