Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan alakítunk egész számot logaritmussá?

Főoldal » Középiskola » Matematika
585
A feladatom:
log3 ² x - 4* log3 x² +15 = 0
Ahogy elkezdtem:
(log3 x)²
___________+15 = 0
4* log3 x²

(log3 x)²
__________ = -15
4*log3 x²

És itt elakadtam. Valaki szánjon meg légyszi mert egyszerűen fogalmam sincs mit kellene csinálnom. Azt mondják, hogy a 15-öt alakítsam logaritmussá, de hogyan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A 15-öt könnyen fel lehet írni logaritmus alakjában, csak a logaritmus definícióját kell tudni:
`-15=log_3 3^(-15)=log_3 (1/3^15)`

Illetve a tört nevezőjében még azt érdemes kihasználni, hogy:
`log_3 x^2=2*log_3 x`

Innen már menni fog?

-------------------------------

Szerkesztés:

Eddig csak az utolsó egyenletedet néztem, az eredetit nem. Most vettem csak észre, hogy sajnos nem egészen jól indultál el. A logaritmus kivonásra vonatkozó azonosságát próbáltad használni, de az első tag egy logaritmus négyzete, így nem működik a dolog (ráadásul a logaritmusok belsejében lévő számokat kell ekkor elosztani egymással, nem magukat a logaritmusokat)!

Viszont ha a második tagban a kitevőben szereplő 2-est kihozzuk a logaritmusból, akkor az alábbi egyenletet kapjuk:
`log_3^2 x-4*2*log_3 x+15=0`

Nevezzük el `log_3 x`-et mondjuk `a`-nak, és írjuk fel erre az egyenletet:
`a^2-8a+15=0`

Ez egy sima másodfokú egyenlet. (Azt szoktuk ilyenkor mondani, hogy az egyenlet `log_3 x`-ben másodfokú.) Ha az együtthatókat behelyettesíted a megoldóképletbe, akkor kapsz két értéket `a`-ra (5 és 3). De tőled nem `a` értékét kérdezték, ezért abból még vissza kell számolnod `x`-et (243 és 27).
Módosítva: 8 éve
0