Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy üvegben tárolt, részben oxidálódott kalcium 1,05 g-ját sósavval reagáltatva 551,3 cm standardállapotú hidrogéngáz fejlődött. A kalciumnak hány %-a oxidálódott?

Főoldal » Középiskola » Kémia
704
Sajnos nem jön ki a megoldókulcsban megadott 10,6%-os megoldás.

Valaki tudna segíteni ebben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`Ca` + 2 `HCl` `rightarrow` `CaCl_2` + `H_2`

`CaO` + 2 `HCl` = `CaCl_2` + `H_2O`

`A_r (Ca)` = 40

`M_(CaO)` = 56 `g/(mol)`

551,3 `cm^3` hidrogéngáz standard körülmények között `0.5513/24.5` = 0,0225 mol. Ugyanennyi kalcium van az edényben, ami `0.0225*40` = 0,9 g

A por tehát 0,9 g kalciumot tartalmaz, a többi (1,05-0,9 = 0,15 g) kalcium-oxid.

0,15 g kalcium-oxid keletkezik `0.15/56*40` = 0,107 g kalciumból.

Eredetileg tehát 0,9 + 0,107 = 1,007 g kalcium volt az 1,05 g porkeverékben.

1,007 g kalciumból oxidálódott 0,107 g kalcium

100 g kalciumból oxidálódott `100/1.007*0.107` = 10,63 g kalcium, ennyi % oxidálódott.
1