Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számsorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
393
Egy számtani sorozat negyedik tagja -2
Tizenegyedik tagja 5
Mivel egyenlő 2005dik tagja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a4 = -2
a11 = 5

ezekből az adatokból meghatározható a differencia (d), mégpedig úgy, hogy:
a11 - a4 = (11 - 4)*d = 7d = 7, azaz a d = 1.
A 2005. tag a 11. tagtól 1994 differenciára van, azaz:
a2005 = a11 + 1994*d = 5 + 1994 = 1999.

Megjegyzés:
a11 - a4 = (11 - 4)*d = 7d azért igaz, mert mind a két tagot felírhatjuk az első elem és a differencia segítségével, és az egyenleteket kivonva egymásból éppen ezt az egyenletet kapjuk.
a11 = a1 + 10*d
a4 = a1 + 3*d
Második egyenletet kivonva az elsőből kapjuk a felhasznált összefüggést.
1