Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Holnapi határidős légyszi segítsetek!(egyenlettel)

Főoldal » Középiskola » Matematika
740
1.Egy nadrág árát 16%-kal csökkentették. Hány %-kal kell felemelni, hogy az eredeti áron árulhassák? A válasz meg van, csak a kurva képlet nincs amivel kijön az eredmény..
2. 1200g 13%-os sóoldathoz hány gramm 27%-osat kell önteni, hogy 21%-os oldatot kapjunk? Itt ugyanaz a helyzet..
3.Összeöntünk egy közös edénybe 20%-os és 10%-os ecetet. Melyikből mennyit öntsünk a keverékbe, hogy 2,5 L 16%-os oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1) Legyen az eredeti ár x, az új ár y, tehát a pedig, hogy mennyivel kell megemelni a régi árat:
x-0,16*x=y és a*y=x
Itt be tudod helyettesíteni x-et a*y-al
a*(x-0,16x)=x
rendezed:
a*x-a*0,16x-x=0
kiemeled az x-et
x(a-0,16a-1)=0
Egy szorzat csak akkor 0 ha az egyik tagja 0. X-ről tudom, hogy nem 0, mivel az az eredeti ára.
a-0,16a-1=0
0,84a=1
a=1,19, tehát 19%-al kell növelni az árat.

2) Feltételezem, hogy tömegszázalékról beszélünk.
van 1200 g 13 %-os és x g 27 %-os oldatod és (1200+x) gramm 21%-os oldatod.
Tehát:
0,13*1200+0,27*x=(1200+x)*0,21 - ahol a 0,13*1200 az első oldat sómennyisége, a 0,27*x a második oldat sómennyisége a (1200+x)*0,21 pedig a 3. oldat sómennyisége
Ezt az egyenletet megoldod:
0,13*1200+0,27*x=(1200+x)*0,21
156+0,27x=252+0,21x
rendezed
0,06x=96
x=1600 gramm 27%-os oldatot kell hozzá önteni.

3) Itt feltételezem, hogy térfogat%-ról beszélünk
Az egyik oldat mennyisége legye x a másiké meg y
Itt is fel tudsz írni 2 egyenletet
x+y = 2,5 - ugye tudod, hogy a kettőt összeöntve 2,5-et kapsz
0,2x+0,1y=0,16*2,5 - pedig az ecettérfogattal számolsz, ezt is megadta a feladat. x a 20%-os, y a 10%-os
Kifejezed az x-et az első egyenletből: x=2,5-y

Behelyettesíted az második egyenletbe
(2,5-y)*0,2+0,1y=2,5*0,16
0,5-0,2y+0,1y=0,4
-0,1y=-0,1
y=1 liter 10%-os
x=2,5-1
x=1,5 liter 20%-os


0