Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szénhidrát összegképlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
903
Írd le annak a szénhidrátnak az összegképletét, amelynek a tömege 150 g/mol, tömeg%-os összetétele pedig 40% szén, 53,3% oxigén és 6,7% hidrogén! A szénhidrátok melyik csoportjába tartozhat ez a vegyület?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Nézzük meg, hogy mólonként mennyi van az egyes elemekből:
- szén: 150*0,4=60 g/mol
- oxigén: 150*0,533=80 g/mol
- hidrogén: 150*0,067=10 g/mol

A periódusos rendszerből olvassuk le az egyes elemek relatív atomtömegeit (szén 12, oxigén 16, hidrogén 1 g/mol), és hasonlítsuk össze az előbbi számokkal:
- szén: 60/12=5
- oxigén: 80/16=5
- hidrogén: 10/1=10

Tehát az összegképlet C5H10O5. Ezen a honlapon egyébként ellenőrizhetjük is:
http://www.webqc.org/molecular-weight-of-C5H10O5.html

Az összegképlet alapján pedig úgy néz ki, hogy ez a szénhidrát a monoszacharidok csoportjába tartozik:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Monoszacharid
Módosítva: 8 éve
0