Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Racionális egyenletek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
313
Egy motorcsónak 12km-t halad a folyón az árral egyirányban, majd 8km-t az árral szemben. Az egész utat 1 óra alatt teszi meg. Milyen a csónak sebessége ha a folyó sebessége 4km/ó.
Kérlek valaki segítsen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Árral egyirányban:
`s_1=12` `km`
`v_1=x+4`
`t_1=12/(x+4)`

Árral szemben:
`s_2=8` `km`
`v_2=x-4`
`t_2=8/(x-4)`

Mivel `t_1+t_2=1`:

`12/(x+4)+8/(x-4)=1` `//(x+4)(x-4)`

`12(x-4)+8(x+4)=x^2-16`

`12x-48+8x+32=x^2-16`

`x^2-16-12x+48-8x-32=0`

`x^2-20x=0`

`x(x-20)`

`x_1=0` ez nem megoldás, nyílván

`x-20=0`
`x_2=20` ez már igen

Tehát:
Árral egyirányban:
`s_1=12` `km`
`v_1=24` `(km)/h`
`t_1=12/24=1/2` `h`

Árral szemben:
`s_2=8` `km`
`v_2=16` `(km)/h`
`t_2=8/16=1/2` `h`
Módosítva: 3 éve
0