Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség matek, hatvány egyenlet. Mennyi az x?

Főoldal » Középiskola » Matematika
337
4 ^ (x + 15) = 8 ^ (x - 6) * 2
X=?

Hogyan kell kiszámítani az X értékét?
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, fontos, hatvány, X értéke
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Remélem az exponenciális egyenletek megoldhatóságát tanulmányozzátok.
Erről az egyenleről van szó: `4 ^ (x + 15) = 8 ^ (x - 6) * 2`?
Javaslom, hogy vedd az egyenlet `log_2`-át.
Ekkor `2(x+15)=3(x-6)+1` és `x=47`.

Na de ez is lehet: `4 ^ (x + 15) = 8 ^ ((x - 6) * 2)`?
Itt is a `log_2` segít.
Ekkor `2(x+15)=2*3*(x-6)` és `x=33/2`


Módosítva: 3 éve
1