Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 9.osztály, feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
340
Előre is köszönöm ha valaki segít!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(Na_2CO_3*10H_2O)` = 286 `g/(mol)`

Kiindultunk 100 g vízvől (folyadék) és 28,4 g `Na_2CO_3`-ból (szilárd).

A kristályosítás végén lett 100 g telített oldat és 28,4 g `Na_2CO_3*10 H_2O`.

28,4 g kristályvizes só megfelel `28.4/286*106` = 10,526 g vízmentes sónak.

28,4-10,526 = `ul("17,874 g")` vízmentes só lesz a 100 g oldatban, ennyi tömeg%-os a telített `Na_2CO_3`-oldat.

100-17,874 = 82,126 g vízben van 17,874 g só.

100 g vízben van `100/82.126*17.874` = `ul("21,76 g")` `Na_2CO_3`-ot old fel 100 g víz.

17,874 g `Na_2CO_3` az `17.874/106` = 0,169 mol, ebben kétszerannyi mol nátriumion van, vagyis 0,338 mol. Ezt még szorzod az Avogadro-állandóval és megkapod, hogy hány darab nátriumiont tartalmaz az oldat (`2.023*10^(23)` db).
0