Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi segítsetek!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
643
Sziasztok!
Légyszi segitsetek nekem ezeket a feladatokat megoldani!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
6)
A A-tól és B-től azonos távolságra lévő pontok az AB szakaszfelező merőlegesén vannak. Tehát ahol az metszi a megadott egyenest, az a pont kell.

Az `vec "AB"` irányvektor: `vec B - vec A = (3;5) - (1;-7) = (3-1; 5-(-7)) = (2;12)`
Ez éppen a normálvektora az erre merőleges egyenesnek.
A felezőpontja pedig: `(vec A+vec B)/2 = ((3+1)/2; (5+(-7))/2) = (2;-1)`
Tehát kell annak az egyenesnek az egyenlete, ami átmegy az `F = (2;-1)` ponton és normálvektora `vec n = (2;12)`
`2·x+12·y = 2·2+12·(-1)`
`2·x+12·y = -8`
`x+6y = -4`

A két egyenesnek a metszéspontja kielégíti mindkét egyenes egyenletét (magyarul: ha behelyettesítenénk a metszéspont koordinátáit mindkettőbe, akkor mindkettőből azonosság lenne). A pont úgy jön ki, hogy megoldjuk a két egyenletből alkotott egyenletrendszert:

`x + 3y = 7`
`x+6y = -4`

Oldd meg! Ami kijön `(x;y)`, az lesz a pont.
1

7)
A C-ből induló súlyvonal egyenlete kell először.
Az a C-ből az AB oldalfelezőbe megy:
`F = (vec A + vec B)/2 = ((-4+2)/2;(6+(-4))/2) = (-1;1)`
Tehát az `AF` egyenes egyenlete kell. Számoljuk ki az `vec "AF"` irányvektort:
`vec "AF" = vec F - vec A = (-1-(-4);1-6)=(3;-5)`
Az erre merőleges normálvektor pedig: `vec n = (5;3)`

Ezzel a normálvektorral kell felírni az A vagy F ponton átmenő egyenes egyenletét. Mindegy melyik, legyen F:
`5x+3y = 5·(-1)+3·1`
`5x+3y = -2`

Aztán kell az A-ból induló magasságvonal egyenlete, vagyis ami merőleges BC-re:
Annak a normálvektora ugyanaz,. mint a BC egyenes irányvektora:
`vec C - vec B = (6-2;5-(-4))=(4;9)`
Az ilyen normálvektorú, A ponton átmenő egyenes egyenlete:
`4x+9y=4·(-4)+9·6`
`4x+9y=38`

Megvan a két egyenlet, oldd meg az egyenletrendszert.
Módosítva: 8 éve
1

8)
A sugár, ami az érintési pontba megy, merőleges az egyenesre és átmegy a K ponton.
Az egyenes egyenletéből leolvasható az egyenes normálvektora: `(3;4)`
Az erre merőleges vektor az egyenes irányvektora: `(4;-3)`
Ez lesz a sugár egyenesének a normálvektora.
Írd fel ezzel a normálvektorral a K ponton átmenő egyenes egyenletét, aztán oldd meg az egyenletrendszert, hogy hol metszi a két egyenes egymást. Nem írom fel őket, szólj, ha megakadsz.
0