Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék

Főoldal » Középiskola » Kémia
337
Van egy 30m/m%-os cukoroldatom melynek tömege 500g, elpárologtatok belőle 100g vizet, hány m/m% os lesz a keletkező oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
`m_o=500g`

`m_o'=500-100=400g`

`m_1*W_1+m_2*W_2=m_3*W_3`


`W_3=(m_1*W_1)/(m_3)=37,5%`
0

Szóval

tudjuk, hogy kezdetben az oldat tömege `500g`

és azt is tudjuk, hogy csak az oldószert(a vizet) párologtattuk el, így az oldaton belül az oldott anyag tömege megmaradt

`m_(oa)=(m_o*W)/(100)=(500*30)/(100)=150g`

Elpárologtattunk `100g` oldószert, tehát maradt `m_o'=500-100=400g`

`400g` oldatunk.

ezek után ki kell számolnunk az új tömegszázalékot

`W'=(150)/(400)*100=37,5%`
Módosítva: 3 éve
0