Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függőleges körpálya

Főoldal » Középiskola » Fizika
535
A 30cm sugarú függőleges körpályára egy lejtőröl 60cm magasságból engedünk rácsúszni egy testet. A súrlódás elhanyagolható.
a) Milyen magasan válik el a test a körpályától?
b) Mekkora a sebesség az elválás pillanatában?

Sajnos csak a válaszokat tudom, de a megoldás módját nem....
a) 50 cm
b) 1,41 m/s

Előre is köszönöm a választ, és jó hétvégét kívánok!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
`SigmaE_1=SigmaE_2`

`m*g*h=m*g*x+1/2*m*v^2`

`v=root()(2g(h-x))`

`SigmaF=m*a_(cp)`

1.) `F_(ny)-m*g*sinalpha=m*a_(cp)`

2.) `F_(ny)+m*g*sinalpha=m*a_(cp)`

`sinalpha=(r-x)/r`

Ezt behelyettesítjük oda

A v-t is behelyettesítjük az egyenletbe

És most nagy vonalakban megkapjuk erre, hogy

`x=(2h+r)/3`, ha `F_(ny)` nulla

Ide csak be kell helyettesíteni a számokat és kiadja, hogy

`x=0,5m`

`v=1,41m/s`





Módosítva: 3 éve
1