Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges matek 8. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
365
2 fiú sakk készletet szeretne vásárolni
az egyiknek hiányzik az ár 10% a a másiknak hiányzik az ár 1/6 a
végül összeteszik a pénzüket megveszik a sakkot és kiderül hogy a sakk áránál 4400 ft. tal több pénzük volt
mennyibe került a sakk készlet ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a sakk készlet ára `x` Ft, a két fiú pedig `A` és `B`.
`A` pénze: `9/10 x`

`B` pénze: `5/6 x`

Ha összeteszik a pénzüket, az `9/10+5/6 x` lesz. Hozzuk közös nevezőre a törteket! A közös nevező: 30.

`9/10=27/30`

`5/6=25/30`

`27/30+25/30 x =52/30 x`

Ez az 1 egész `x`-nél, ami ugye a készlet árát jelenti, `52/30x-30/30x=22/30 x`-szel több.

Ez a `22/30 x` felel meg a fennmaradt 4400 Ft-nak. Ez egy új egyenletet eredményez:

`22/30 x=4400`

Szorozzunk be 30-cal és osszunk 22-vel.

`color(red)(x=6000 Ft)` a sakk készlet ára.

Ellenőrzés:
`A` pénze: `6000*0,9=5400` Ft. Hiányzik neki: `6000-5400=600` Ft, ami valóban a 6000 Ft 10%-a.

`B` pénze: `6000*5/6=5000` Ft. Hiányzik neki: `6000-5000=1000` Ft, ami valóban a 6000 Ft `1/6`-a (`6000/6=1000`).

`5400+5000=10400` Ft. Ez a 6000 Ft-nál 4400 Ft-tal több. Ez azt jelenti, hogyha összeteszik a pénzüket, még 4400 Ft-juk marad.
Módosítva: 3 éve
1

Kérlek, ha segített, akkor bejelölnéd megoldásnak?
0