Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1290
Egy vízelvezető árok keresztmetszete olyan szimmetrikus trapéz, amelynek
rövidebb alapja és szárai 0,5 méteresek, a szárak ezzel az alappal 120⁰-os szöget
zárnak be. Az árok 30 m hosszúságú szakaszába mekkora térfogatú víz került,
ha a magasság feléig áll benne a víz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a rövidebbik alap és a szárak 120°-os szöget zárnak be valamint tudjuk hogy a trapéz szimmetrikus így a hosszabbik alapon fekvő szögek is azonosak ezáltal a hosszabbik alapon fekvő szögek mértéke: `(360°-2*120°)/2=60°`-osak.

A hosszabbik alap hossza: `2*(cos60°*0,5)+0,5=1 \ m`

A trapéz középvonala: `(0,5+1)/2=0,75 \ m`

A kissebb trapéz magassága: `sqrt(((0,5)/2)^2-((0,75-0,5)/2)^2)=0,2165 \ m`

A kis trapéz területe: `T=((0,5+0,75)*0,2165)/2=0,1353125 \ m^2`

A víz teljes térfogata: `30 \ m * 0,1353125 \ m^2=4,059375 \ m^3=color(red)(4.059,375 \ "liter")` víz van benne.
0