Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körmozgások 2

Főoldal » Középiskola » Fizika
586
Hali! A 3 4es feladatokhoz lenne szükségem segítségre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
3. feladat

4200 fordulatot tesz meg 60 másodperc alatt, tehát a fordulatszáma `n=4200/60=70 1/s`.

A kerületi sebesség: `v_k=(2 pi r)/T=2 pi rn`

Ebből kifejezve a sugarat: `r=v_k/(2 pi n)`

Tehát a maximális sugár: `r_(max)=v_(k,max)/(2 pi n)==88/(2 pi *70)~~0.2m`

Vagyis legfeljebb 20 cm lehet a sugara.

--------------------------------------

4. feladat

Az autó ezen a szakaszon körmozgást végez, pályájának sugara `r=200m`, a kerületi sebessége `v_k=72 (km)/h=20 m/s`. A centripetális gyorsulás:
`a_(cp)=v_k^2/r=20^2/200=2 m/s^2`
0