Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
848
Hali! Az 1 és 2es feladatokhoz lenne szükségem segítségre.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. feladat:

A másodpercmutató 1 perc alatt tesz meg egy teljes fordulatot, így a periódusideje (a feladat szerint "keringési ideje") `T=60s`. A fordulatszám azt jelenti, hogy hány fordulatot tesz meg másodpercenként: ez a periódusidő reciproka, azaz `n=1/T=1/60 1/s`. A mutató végpontja a periódusidő alatt tesz meg egy kerületnyi utat, tehát a kerületi sebessége:
`v_k=K/T=(2 pi r)/T=(2 pi*0.01)/60~~1.05*10^(-3) m/s`.
A centripetális gyorsulás pedig:
`a_(cp)=v_k^2/r=(4 pi^2 r)/T^2=(4 pi^2*0.01)/60^2~~1.1*10^-4 m/s^2`

----------------------------------------------

2. feladat

Az 1. feladat alapján:

`T=20 s`

`n=1/T=1/20 1/s`

`v_k=(2 pi r)/T=(2pi*1)/20=pi/10 ~~0.314 m/s`

`a_(cp)=v_k^2/r=(pi/10)^2/1=pi^2/100~~0.099 m/s^2`
0