Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi sos!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
627
Egy karórán csak nagy- és kismutató van, amelyek egyenletes sebességgel járnak körbe.
a) Melyik mutató mozog gyorsabban, és hányszor olyan gyorsan mozog, mint a másik?
b) Hány fokos szöget zár be a két mutató 4 órakor?
c) Hány fokos szöget zár be a két mutató fél 5-kor?
d) Hány fokos szöget zár be a két mutató háromnegyed 7-kor?
(Csatolva a kép)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a) A kismutató egy kört 12 óra, míg a nagymutató 1 óra alatt tesz meg. Ezért a nagymutató 12-szer gyorsabb.

b) Egy óra a számlapon `(360°)/12=30°`-os szöget jelent. Ha a nagymutató a 12-esen, a kismutató pedig a 4-esen áll, akkor a bezárt szög: `4*30°=color(red)(120°)`.

c) Fél 5-kor a nagymutató a 6-oson áll, a kismutató pedig a 4-es és 5-ös között félúton jár. Ezért a bezárt szög: az 5-ös és 6-os közötti szög (30°) + a 4-es és 5-ös közti szög fele (`(30°)/2=15°`). Ez összesen: `30°+15°=color(red)(45°)`.

d) Háromnegyed 7-kor a nagymutató a 9-esen áll. A kismutató pontos helyzetét így kaphatjuk meg: a kismutató `3/4` órával ezelőtt pontosan a 6-oson állt. 1 óra alatt 30°-ot tesz meg, ebből kiszámolva `3/4` óra alatt `30*3/4=22,5°`-ot mozdul el. Vagyis ahhoz, hogy a 6-osról a 7-esre jusson, még `30°-22,5°=7,5°` kell. Így a bezárt szög: `30°+7,5°=color(red)(37,5°)`.


//Kérlek, ha segített a válaszom, jelöld megoldásnak! Köszönöm!
Módosítva: 3 éve
0