Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
3187
Egy háromszög oldalainak hossza 12 cm, 16 cm és 8 cm. Egy másik, az előzőhöz hasonló háromszög kerülete 14,4 m. Hány méteresek a második háromszög oldalai.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ismeretlen háromszögben is ugyanilyenek az oldalak arányai. Tehát ha a hasonlósági tényező `x`, akkor a keresett háromszög oldalai `12x`, `16x` és `8x` centiméter hosszúak. És azt tudjuk, hogy ezek összege 14,4 méter, azaz 1440 cm. Tehát van egy egyenletünk:

`12x+16x+8x=1440`
`36x=1440`
`x=1440/36=40`

Innen az oldalak hosszai:
`12*40=480 cm=4.8m`
`16*40=640 cm=6.4m`
`8*40=320 cm=3.2m`

Ellenőrzés: `4.8+6.4+3.2=14.4`, valóban stimmel.
1