Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
1518
Egy 60 cm átmérőjű, 2,6 m hosszúságú, vízszintes helyzetű csőszakaszban 20 cm magasan áll a víz. Az ábra a cső keresztmetszetét mutatja.

Mekkora középponti szög tartozik a vízfelszínt jelölő húrhoz?
Mekkora a kék körszelet területe?
Mennyi víz van ebben a csőszakaszban?
A cső térfogatának hány százalékát foglalja el a víz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Központi szög: `cos \ alpha/2=(10)/30=>alpha=color(red)(141,06°)`

Kék rész területe: `T_("körszelet")=((r*pi*alpha)/(180°)*r)/2-(r^2*sinalpha)/2=((30*pi*141,06°)/(180°)*30)/2-(30^2*sin141,06°)/2=color(red)(825,05 \ cm^2)`

Víz mennyisége: `260 \ cm * 825,05 \ cm^2=214.513 \ cm^3=color(red)(214,513 \ "liter")` víz van benne.

`V_("henger")=r^2*pi*m=30^2*pi*260=735.132,68 \ cm^3`

Térfogat arány: `(214.513)/(753.132,68)*100=color(red)(28,48 \ %)`
0