Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlőtlenségek

Főoldal » Középiskola » Matematika
339
`5/2`d²-8d+32>1,5d²+25
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`5/2d^2-8d+32>1,5d^2+25`

`2d^2-16d+14>0`

`2d^2-16d+14=0`

`d_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(8+-sqrt((-8)^2-4*1*7))/(2*1)={(d_1=1) , (d_2 =7):}`

Lehetésges esetek:

`d<1`

`1<d<7`

`d>7`

Minden intervallumra válaszunk egy értéket amivel megtudjuk vizsgálni melyik eset lehetséges megoldás. Célszerű a közvetlenül előtte vagy utána lévő számot választani.

`d_1=0`

`d_2=2`

`d_3=8`

Majd végignézzük esetenként melyik x lehetséges megoldás az egyenlőtlenségre.

`2*0^2-16*0+14>0`

`14>0` Megoldás!



`2*2^2-16*2+14>0`

`-10>0` Nem megoldás!



`2*8^2-16*8+14>0`

`14>0` Megoldás!


Tehát a megoldás: `color(red)(d<1 \ "vagy" \ d>7)`
0