Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlőtlenségek

Főoldal » Középiskola » Matematika
352
2c²-8c+4≤c²-3c
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`2c^2-8c+4lec^2-3c`

`c^2-5c+4le0`

`c^2-5c+4=0`

`c_(1,2) = (-b+-sqrt(b^2-4ac))/(2a)=(5+-sqrt((-5)^2-4*1*4))/(2*1)={(c_1=1) , (c_2 =4):}`

Lehetésges esetek:

`c<1`

`1<c<4`

`c>4`

Minden intervallumra válaszunk egy értéket amivel megtudjuk vizsgálni melyik eset lehetséges megoldás. Célszerű a közvetlenül előtte vagy utána lévő számot választani.

`c_1=0`

`c_2=2`

`c_3=5`

Majd végignézzük esetenként melyik x lehetséges megoldás az egyenlőtlenségre.

`0^2-5*0+4le0`

`4le0` Nem megoldás!



`2^2-5*2+4le0`

`-2le0` Megoldás!



`5^2-5*5+4le0`

`4le0` Nem megoldás!


Tehát a megoldás: `color(red)(1lecle4)`
0