Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a víz disszociációfoka?

Főoldal » Középiskola » Kémia
464
1. Mekkora a víz disszociációfoka a 1,0 · 10^-3 mol/dm³-es ecetsavoldatban? (Ks = 1,8 · 10^-5.)
2. Mekkora a víz disszociációfoka az 5 m/m%-os, 1,0055 g/dm³ sűrűségű ecetsavoldatban?

A példatárban ez két különálló feladat. Az elsőt meg tudtam oldani, viszont a másodikban elakadok. Előfordulhat, hogy itt is a Ks-sel kéne számolni, bár nem írja feladat?

Valaki esetleg le tudná vezetni ezt a feladatot nekem?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Azt nem tudom, hogy miért a víz disszociációfokát kérdezi egy ecetsav-oldatban, de az ecetsav disszociációfokát ki tudjuk számolni.

1,

`K_s` = `x^2/(c_s-x)`

`1.8*10^(-5)=x^2/(10^(-3)-x)`

x = `1.2*10^(-4)`

`alpha_1=x/c_s` = `(1.2*10^(-4))/(10^(-3))` = 0,12 (12 %)

2.

Az oldat koncentrációját ki kell számolni.

100 g oldatban van 5 g ecetsav.

`100/1.0055` `cm^3` oldatban van `5/60` mol ecetsav

1000 `cm^3` oldatban van `1000/(100/1.055)*5/60` = 0,838 mol ecetsav. (`c_(s2)`)

Ezzel kell ugyanúgy számolni tovább, mint az előző példaban, de arra nem vennék mérget, hogy ez az oldat elég híg-e ahhoz, hogy az egyensúlyi állandó - bár állandó - ebben a tartományban is érvényes. De vegyük úgy, hogy igen.

`K_s=y^2/(c_(s2)-y)`

`1.8*10^(-5)=y^2/(0.838-y)`

y = `3.87*10^(-3)`

`alpha_2=c_(s2)/y` = `(3.87*10^(-3))/0.838` = `4.6*10^(-3)` (0,46 %).
0