Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számsorozatban elakadtam

Főoldal » Középiskola » Matematika
341
Sziasztok. A feladatom egy számsorozat, amit nem tudok, hogy hogyan kezdjek el, ebben kérnék segítséget.

a6 + a9 = 4,8
a2 * a11 = 4,6

Odáig eljutottam, hogy a1+(n-1)*d-re lebontottam az összeset, viszont innentől nem tudom hogyan tovább. Kivonni nem tudok, gyanítom zárójelfelbontás következik, de onnan nem tudom hogyan tovább.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számsorozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha lebontottad, akkor kapsz egy másodfokú kétismeretlenes egyenletrendszert, amelynek ismeretlenjei `a_1` és `d`. Kiküszöbölési módszert választva az er. első egyenletéből kifejezed valamelyiket és visszahelyettesíted a második egyenletbe. Végezetül egy másodfokú egyenletet kapsz valamelyik ismeretlenre. Szerintem ennyi segítség elég kell, hogy legyen a feladatod megoldására.
Ha nem megy, akkor jelezz vissza és én vagy valaki más megoldó befejezzük.
Módosítva: 3 éve
0

Tehát az első egyenletből `a_1 = (24 - 65·d)/10`.
Ezt a második egyenletbe kell az `a_1` helyébe írni!
`(a_1 + d)·(a_1 + 10·d)=4,6`-ből adódik a következő egyismeretlenes egyenlet:
`- (1925·d^2 + 480·d - 116)/100=0`. Ez egy másodfokú egyenlet, amelynek
gyökei a `d_1=-2/5` és `d_2=frac{58}{385}`. Ennek megfelelően `a_1`-re is két megoldás
adódik: `a_1=5` illetve `b_1=frac{547}{385}`. (Megjegyzés: Azért jelöltem más betükkel,
hogy elkerüljük a kettős indexezést.) Tehát a megoldás két különböző számtani sorozat.



Módosítva: 3 éve
0