Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hajítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
831
Egy 45 m magas dombon elhelyezett ágyúból vízszintes irányban 250 m/s sebességgel kilőnek egy golyót.
(a) Mennyi ideig marad az ágyúgolyó a levegőben? (b) Az ágyútól mekkora vízszintes távolságban ér földet?
(c) Milyen nagyságú és irányú sebességgel ér földet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1


a, A levegőben maradást vízszintes hajításkor csak a magasság dönti el.

`s=g/2*t^2` `rightarrow` `t=root()((2*s)/g)` = `root()((2*45)/10)` = 3 s

b,

3 s alatt vízszintesen megtesz a test:

`s_x` = `v_x*t` = `3*250` = 750 m-t.

c,

Becsapódáskor a vízszintes irányú sebességkomponens 250 `m/s` ; a függőleges irányú komponens pedig:

`v_y=g*t` = `10*3` = 30 `m/s`

A becsapódás sebessége tehát:

`v=root()(v_x^2+v_y^2)` = `root()(250^2+30^2)` = 251,8 `m/s`

Iránya:

`tanalpha=30/250` = 0,12

`alpha` = 6,84° a vízszinteshez képest.
0