Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Levezetés

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1115
Pistinek ugyanannyi lánytestvére van, mint ahány fiútestvére. Nővérének, Gabinak, feleannyi lánytestvére van, mint fiútestvére. Hány fiú és hány lány van egy családban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
4 fiú és 3 lány erre rájöttem csak a levezetés kéne :D
0


Pistinek van x fiútestvére és x lánytestvére. Összesen tehát 2x+1 gyerek van.

Gabinak van x-1 lánytestvére (Pisti testvérei között van ő is) és x+1 fiútestvére (Pisti x db testvére + Pisti).

A felírható egyenlet:

`(x+1)/2=x-1`

`x+1=2x-2`

x = 3

Pistinek tehát van 3 fiú- és 3 lánytestvére. Tehát van 4 fiú és 3 lány.

0