Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok.Előre is köszi a segítséget

Főoldal » Középiskola » Matematika
507
Gondoltam egy számot. Megszoroztam kettővel, a szorzatból kivontam 16-ot, a különbséget elosztottam néggyel, a hányadoshoz hozzáadtam 60-at és az összegből kivontam a gondolt szám háromszorosát. Eredményül 6-ot kaptam. Melyik számra gondoltam?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A felírható egyenlet:

`(2x-16)/4+60-3x=6`

`x/2-4+60-3x=6`

`56-2.5x=6`

2,5x = 50

x = 20

Ellenőrzés:

20-ra gondoltam, kettővel szorozva (40) kinva 16-ot (24) osztva 4-gyel (6) hozzáadva 60-at (66), ebből kivonva a gondolt szám háromszorosát (60-at). 66-60 = 6-ot kaptam.
0