Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ismeretlen, egyértékű, gyenge bázis 0,100 mol/dm³-es oldatát ötvenszeres térfogatra hígítva a pH 1 egységgel változik

Főoldal » Középiskola » Kémia
616
Ismeretlen, egyértékű, gyenge bázis 0,100 mol/dm³-es oldatát ötvenszeres térfogatra hígítva a pH 1 egységgel változik.
a. Hogyan változik eközben a bázis disszociációfoka.
b. Mekkora volt a kiindulási és mekkora a keletkezett oldat pH-ja.
c. Mekkora a vegyület bázisállandója.

Ezen feladat levezetésében szeretnék segítséget kérni.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gyenge, savak
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`BOH` ⇌ `B^+` + `OH^-`

Az eredeti oldat báziskoncentrációja 0,1 `(mol)/(dm^3)`; a hígított oldaté `0.1/50` = 0,002 `(mol)/(dm^3)`. Az eredeti oldatban az egyensúlyi hidroxidion- és báziskation-koncentráció legyen x `(mol)/(dm^3)`. A hígított oldatban 0,1x `(mol)/(dm^3)`.

Felírjuk mindkét oldatra az egyensúlyi állandót:

`K_b=([B^+]*[OH^-])/([BOH])`

Eredeti oldat: `K_b=x^2/(0.1-x)`

Hígított oldat: `K_b=(0.1x)^2/(0.002-x)`

`x^2/(0.1-x)=(0.1x)^2/(0.002-x)`

Megoldod x-re, két gyököt kapsz, az egyik nulla (ez ugye nem lehet).

`x=1.11*10^(-2)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH]` = 1,954

pH = 14-pOH = 12,046 az eredeti oldat pH-ja. A hígítotté 11,046.

`K_b=(1.1*10^(-2))^2/(0.1-1.1*10^(-2))` = `1.39*10^(3)`

(Le lehet ellenőrizni a hígított oldatra)

A disszociációfok:

`alpha_1` = `x/c_b` = `1.11*10^(-2)/0.1` = `1/9` (11,1 % az eredeti oldat)

`alpha_2` = `(0.1x)/(c_b/50)` = `(1.1*10^-3)/0.002` = `5/9` (55,5 % a hígított oldaté).

A disszociációfok az ötszörösére nőtt.
0