Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
725
Mekkora a 20 tömeg%-os ételecet anyagmennyiség-koncentrációja, ha a sűrűségét 1g/cm3-nek tekintjük? (Az ecetsav moláris tömege M=60g/mol).


0,5 dl, etil-alkoholra nézve 40 térfogat%-os pálinka hány gramm alkoholt tartalmaz, ha az etil- alkohol sűrűsége 0,78 g/cm3?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
100 g oldatban (ami itt 100 `cm^3`) van 20 g ecetsav, ami `20/60` mol

1 `dm^3` oldatban van `1000/100*20/60` = `3.dot(3)` mol ecetsav.

A 20 tömeg%-os ecet `3.dot(3)` `(mol)/(dm^3)`-es.


100 `cm^3` oldatban van 40 `cm^3` etanol

50 `cm^3` etanolban van `50/100*40` = 20 `cm^3` etanol, aminek a tömege `20*0.78` = 15,6 g.
Módosítva: 3 éve
0