Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fém meghatározás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1537
Egy két vegyértékű elem oxidja hevítés hatására elemeire bomlik. A teljes elbomlás után a fém tömege 7, 39% kal kisebb, mint a kiindulási oxid tömege volt. Melyik fémről van szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, érettségi, meghatározás, fém
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A fém két vegyértékű, tehát az oxidban egyetlen oxigénatom van. Vagyis ha a fém moláris tömege m, akkor az oxidé m+16. A feladat szerint az elemi fém tömege 7,39%-kal kisebb az oxidénál, azaz m=(m+16)*0,9261. Ha ezt megoldod, akkor az jön ki, hogy m=200,5 g/mol, vagyis a higanyról van szó.

Az egyenlet megoldása részletesen:
`m=(m+16)*0.9261`
`m=0.9261m+14.8176`
`0.0739m=14.8176`
`m=14.8176/0.0739~~200.5`
Módosítva: 8 éve
0