Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
364
70 cm^3 szén-monoxidból, oxigénből és nitrogénből álló, 0°C-os, 0,1 MPa nyomású gázelegy teljes szén monoxid tartalmát elégették, az így kapott gázelegyet meszes vízbe vezették. A kiváló csapadékot leszűrték, és 1000°C-on tömegállandóságig hevítették. A maradék anyag tömege 0,1002g. Hány V/V% szén-monoxid volt a kiindulási elegyben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CO` + `O_2` = `CO_2`

`CO_2` + `Ca(OH)_2` = `ul(CaCO_3)` + `H_2O`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

0,1002 g `CaCO_3` az `0.1002/100` = `1.002*10^(-4)` mol, ennyi `CO` volt a kiindulási elegyben.

Normál körülmények között `1.002*10^(-4)` mol `CO` térfogata `1.002*10^(-4)*22410` = 22,455 `cm^3`

70 `cm^3` elegyben van 22,455 `cm^3` `CO`

100 `cm^3` elegyben van `100/70*22.455` = 32,08 térfogat% `CO`-ot tartalmazott a gázelegy.
0