Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Differenciál az x-re

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
621
Üdvözletem. Tudna valaki segíteni levezetni a következő egyenletet? Az x-et keresem ,de nem találom. :) Köszönettel
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Mi is a feladat pontosan? A zérushelyek kellenek? Az nem lesz könnyű (egyébként csak komplex gyökei vannak). Vagy az egyenlet megoldásai kellenek paraméteresen, y-nal kifejezve? Az még nehezebb. És mi az a "differenciál" a kérdés címében? Ha csak deriválni kell, az könnyű: `(dy)/(dx)=36x^3-2/7`

Szerkesztés a kérdező kommentje alapján:

Így már világosabb. Tehát gondolom úgy szólt a feladat, hogy "differentiate with respect to x", azaz deriváld x szerint. Itt csak azt a deriválási szabályt kell tudni, hogy: `d/(dx)(x^n)=n*x^(n-1)`. Ezt kell alkalmazni lényegében háromszor. Részletesen:

`d/(dx)(9x^4-2/7x+1/4)=d/(dx)(9x^4-2/7x^1+1/4*x^0)=9*4*x^3-2/7*1*x^0+1/4*0*x^(-1)=36x^3-2/7`
Módosítva: 8 éve
0