Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt higy kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
406
Ernő sportrelikviákat hozott Liverpoolból ajándékba a barátainak. Annyi eurót fizetett egy sapkáért, ahány sapkát vásárolt. Ha 3 eurós befőttesüvegeket vásárolt volna, akkor még három embernek tudna ajándékot vinni, és még mindig maradna 1 eurója. Hány sapkát vett Ernő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Vett x sapkát, darabja x euró, tehát fizetett `x^2` eurót.

x+3 befőttért fizezett voltna darabonként 3 eurót Ez pedig 3(x+3).

A felírható egyenlet:

`x^2=3(x+3)+1`

`x^2-3x-10=0`

szorzat vagy megoldóképlet:

(x-5)(x+2)=0

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1=-2` nem lehet.

`x_2=5` euró volt a sapka (és ennyit is vett).

Ellenőrzés:

5 eurós sapka, 5 darab az 25 euró.

3 eurós befőtt, 8 darab, az 24 euró, marad 1 euró.
0