Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Összetettebb feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
368
Egy 2kg tömegű, 0,5 sűrűségű fagolyó hány fordulatot tesz, ha egy 35 m hosszú tekepályán végiggurul?
(Feltételezzük, hogy a golyó és a pálya érintkezési pontja mindig ugyanazon a főkörön van.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. Térfogat:

`rho_(g/"cm"^3) = m_g / V_("cm"^3)`

`V = m / rho = (2 * 1000)_g / 0.5_(g/"cm"^3) = 4000_("cm"^3)`

2. Sugár:

`V_(cm^3) = 4 / 3 pi r^3`

`r = root(3)(3 / 4 V / pi) = root(3)((3 * 4000) / (4 * 3.1415)) = root(3)(3000 / 3.1415) = root(3)954.9297 = 9.8475_"cm"`

3. Kerület:

`K = 2 pi r = 2 * 3.1415 * 9.8475 = 61.8734_"cm"`

4. Gurulás:

`35_m / 61.8734_"cm" = (35 * 100)_"cm" / 61.8734_"cm" = color(red)56.5672_"fordulat"`

(bazsa990608 és kazah által átnézve. Köszönet érte.)
Módosítva: 3 éve
0